Kui on üks toidukultuur, mis kombineerib tervislikkuse, maitsed ja samal ajal ka oskuse elu nautida, siis on see kahtlemata Vahemere köök. Rikkalikus, värskes ja rõõmsameelses Vahemere köögis räägib iga roog oma loo. Nagu ehk juba aimata võib, siis on ka meil sellele köögile südames soe koht. Vahemere kallastel on rikkalikult omanäolisi kultuure, traditsioone ja maitseid. Lastes neil köögis lõimuda, saab lauale panna korraga nii lihtsuse kui külluse – miks mitte ühendada toidulaual näiteks Itaalia ja Liibanon?
Vahemere köögi üleilmne populaarsus ei ole juhuslik, vaid põhineb toidutarkusel, mis toetub rohketele köögiviljadele, täisteratoodetele, oliiviõlile, kalale, ürtidele ja ka mõõdukas koguses liha kasutamisele. Need koostisosad on imemaitsvate, aga ka tervist toetavate roogade alustaladeks ja just seepärast on Vahemere köök mitmete toitumisnõustajate soovitus number üks.
Vahemere köök ühendab maailmad
Köögikompaniis nopime oma menüüdesse häid ideid ja koostisosi erinevatest rahvusköökidest. Maitsete kombineerimine on alati põnev ja maailmapilti avardav – me õpime ja õpetame leidma tasakaalu lihtsuse ja külluse vahel, kasutame huvitavaid vürtse ja kvaliteetset toorainet ning hoolitseme selle eest, et iga töötoas osaleja saaks kaasa uusi nippe ja oskusi, millega oma igapäevast toidulauda elavdada. Võib juhtuda, et juba järgmisel õhtul sünnib koduses köögis safraniga maitsestatud klassikaline itaalia roog Risotto alla Milanese, millele järgneb näiteks datlipuding või pistaatsia ja roosiveega dessert.

Vähem on rohkem
Meie jaoks seisneb näiteks Itaalia köögi võlu selle lihtsuses – kõige paremas mõttes: neli koostisosa, üks pann ja null üleliigset liigutust. Tulmuseks on see-eest täiuslik roog. Hindame sellist lähenemist väga, mistõttu on ka Köögikompanii töötubades roogade valmistamine küll lihtne, kuid mitte kunagi igav. Retseptid valime alati nii, et need oleksid kodus järeletehtavad, kuid sisaldaksid mõnd töövõtet või väikest nippi, mille omandamine annab töötoas osalemisele lisaväärtuse. Vahemere köök Itaalias rõhutab eriti selgelt, et kvaliteet algab toorainest – kui tomat, siis küps; kui pasta, siis al dente ja kui juust, siis kõva.
Jagamise kunst
Nagu öeldud, siis Vahemere kallaste kultuur on rikkalik. Kui Itaalias hinnatakse ennekõike lihtsust, siis vastaskaldal, näiteks Liibanonis on köök pigem külluslik. Iga suutäis on vürtsikas ja tekstuurne ja kingib ka meie töötubadesse elu ja elevust. Eriti nauditavaks teeb selle köögi tema mitmekesisus: taimetoidud, grillitud liha, kastmed ja salatid – igaühele on midagi. Meze-kultuur rõhutab toidu aeglast nautimist ja selle jagamise rõõmu. Suupisteid nagu hummus, baba ganoush, tabbouleh, labneh ja pita on loodud ühiseks nautimiseks ja kannavad Vahemere toidukultuurile omast mõõdet – toit ja selle jagamine ning koos nautimine on mitmetasandilisem kui pelgalt näljatunde kustutamiseks vajalik tegevus.
Vahemere köök ei eelda täpsust millimeetri ja kraadi pealt, vaid hoolt ja tähelepanu. See julgustab loovust, avatud meelt ja õpetab toidust ning selle jagamisest rõõmu tundma. Neid väärtusi kanname ka meie ja anname töötubades osalejatele edasi. Tule meile külla ja saa sellest osa!